Amikor átvettem a Gável Testvérek 2004-es ARÉNA-beli koncertjének hanganyagát a koncert keverését végzõ hangmérnöktõl, lehangoltan ennyit mondott: "Ebbõl aligha lehet kiadványt csinálni".

Sajnos nem túlzott. A 40 sávos anyag telis tele volt különféle hibákkal. A hangszerek jó részét szinte folyamatos sercegés kísérte, idõnként sípszerû digitális zajokkal. A felvétel helyenként megszakadt néhány másodpercre. Utólag nehéz volt kideríteni, hogy mindezt mi okozta, a digitális zajokért valószínûleg az együtt futó keverõ és számítógép szinkrontévesztése volt a felelõs.

A koncert pótolhatatlan hangulata mégis arra sarkalt bennünket, hogy belevágjunk. Mivel a lehetõ legkevesebbet akartuk újra felvenni a stúdióban, a javítgatást választottuk.

Amikor elõször betöltöttem a sávokat és belehallgatam a dobokba, alaposan kivert a víz. Csaknem minden dobütést egy ronda sercegõ hang kísért. Sajnos a zajok a legtöbb sávon jelentkeztek, de szerencsére a teret rögzítõ mikrofonok jele jól szólt.

Többféle software-es zajcsökkentõt és dinamikaprocesszort alkalmazva sikerült a zajokat elfogadhatóvá szelidítenünk. A sípszeû idegen hangokat és a hangkimaradásokat klónozással pótoltuk. Csodával határos módon mindig találtunk hasonló részleteket, amit átmásolva és a tempóhoz igazgatva sikerült behelyeznünk. Ezek után már csak a szokásos utólagos hangolgatások és más keverési munkák maradtak. A DVD anyag elkészült, sokak szerint az egyik legjobban szóló anyag a zenekar történetében.

HALLGASS BELE:

ZAJOS

ZAJTALAN